Hjem » Aktuelt » Har hunden min vondt i munnen?

Har hunden min vondt i munnen?

24.09 2012

Det er vanskelig for en hund å vise at den har kroniske smerter i munnen. Ofte kommer forandringene over tid. Selv en hund som eier opplever som glad og fornøyd og som spiser godt, kan gå rundt med store tannsmerter. Tannsykdommer er den vanligste sykdommen hos hund. Om du ser at hunden din har gulbrun misfarging av tennene, har dårlig ånde, tygger på en annen måte, er urolig på natten, har knekte tenner eller du observerer en kul i ansiktet som ikke har vært der før, anbefaler vi at du tar hunden inn for en kontroll.

 

Vi fjerner tannstein under full narkose. Kun på denne måten får man gjort en ordentlig jobb og undersøkt hver tann grundig. Om det er tenner som ser mistenkelige ut tar vi røntgen. Tennene til hunder kan ha en, to eller tre røtter. Store tenner, som hjørnetennene og jekslene, sitter ofte svært godt i kjevebenet og må derfor opereres ut. Vi har spesialutstyr og veterinærer med etterutdannelse innen tannsykdommer som gjør slike inngrep på en skånsom og effektiv måte. Når hunder knekker tenner resulterer dette som oftest i at det blir en åpning inn til pulpa der nerven og blodkaret til tannen ligger. Dette resulterer i at tannen dør og det vil bli en betennelse i roten. Vi anbefaler å rotfylle knekte hjørnetenner da disse er viktige for hundens kjeve og bitt.

 

Hunder skal ha felt alle melketennene før de er 8 måneder. Om de har blivende melketenner må disse trekkes. Hunder som mangler tenner må inn til kontroll med røntgen, da tenner som blir liggende i kjevebenet uten å bryte frem, kan føre til cyster i kjevebenet. Disse cystene kan bli veldig store i utbredelse og kan fortrenge kjeveben slik at kjeven kan knekke spontant. Hunder kan også få karies. Da vil vi, på samme måte som hos mennesker, borre og legge en fylling/plombe før sykdommen har gått så langt at tanna må trekkes.


Hunder som har gått i lang tid med tannstein og knekte tenner vil få en tannkjøttbetennelse. Langvarig tannkjøttbetennelse vil etter hvert føre til løse tenner og byller under tennene. Kroppens immunforsvar vil på grunn av dette hele tiden ”aktiveres” og dyret blir mer utsatt for sykdom. På grunn av kronisk tannsykdom kan hunden ha lettere for å få ryggproblemer, hjerteproblemer, nyreproblemer og leddbetennelser. Tjenestehunder, brukshunder, hunder som brukes i agility og så videre, kan jobbe dårligere om de har vondt i munnen.
 

 

Hva kan jeg som dyreeier gjøre?

Det eneste som virkelig hjelper for å forebygge tannstein og tannproblemer hos hund er daglig tannpuss. Begynn når hunden er valp, men man kan også lære eldre hunder det. Man får ikke pusset bort tannstein, så vi anbefaler først å få fjernet dette hos veterinær for så å få en instruksjon i hvordan man skal få gjennomført daglig tannpuss hjemme. Bruk tannpasta for dyr. Tannpasta til mennesker inneholder fluor og såpe som ikke er bra for magen til hunder. I tillegg finnes det produkter man kan gi som forhindrer plakk dannelse og tannstein men dette er kun supplement og vil aldri kunne erstatte daglig tannpuss.
 

Regelmessig kontroll hos veterinær, minst en gang per år, kan avdekke tannsykdom og tannstein hos din hund.
 

Akuttvakt

 

820 90 390

 26 kr. per min. fra du får svar. Les om akuttvakten »

Aktuelt


28.08.17

Nye anbefalinger for vaksinering av valp
Vi endrer våre rutiner og anbefaler vaksinasjon mot smittsom leverbetennelse ve...
Les mer »

Informasjon

      Fôring av jakthund

        Hva avgjør en hunds jaktegenskaper?

 

        Les mer